Mag ik zelf kiezen als ik kraamzorg wil van een zzp-er of van een organisatie?

Ja, je mag zelf een zzp-er of organisatie kiezen die het best bij je wensen past. Het is wel belangrijk dat de gekozen zzp-er of organisatie een contract heeft met je zorgverzekering. Kraamzorg Constance heeft met alle zorgverzekeraars een contract, dit betekent dat mijn zorg altijd vergoed wordt door de zorgverzekering. Kraamzorg wordt vergoed uit de basisverzekering. Voor iedereen is er een wettelijke eigen bijdrage van € 4,40 per uur. Afhankelijk van je verzekering wordt de eigen bijdrage voor kraamzorg geheel, gedeeltelijk, of niet vergoed. Dit is terug te vinden in de polisvoorwaarden of je kunt hierover contact opnemen met je zorgverzekering.

Wanneer kan ik mij inschrijven voor kraamzorg bij Kraamzorg Constance?

Het beste kun je je inschrijven zodra je weet dat je zwanger bent. Dit omdat ik erg veel aanvragen heb en dus redelijk snel vol zit. Omdat de kraamzorg lastig te plannen is (niet iedereen bevalt met precies 40 weken), werk ik samen met collega Anke Klerks (Flow Kraamzorg). Op deze manier kan ik de kraamzorg beter garanderen. Wij komen samen voor een kennismaking/ intakegesprek zodat je met ons allebei kennis gemaakt hebt.

Als ik borstvoeding wil geven moet ik dan een borstkolf in huis hebben?

Nee dat hoeft niet, deze heb ik bij mij. Deze kun je van mij huren voor € 2,50 per dag. De kolfset moet je wel aanschaffen, deze kan ik niet opnieuw gebruiken, dit uit hygiënisch oogpunt. Ook de kolfset heb ik natuurlijk bij mij.

Krijg ik een kennismaking/ intake aan huis?

Ja, ik kom, samen met Anke Klerks, bij je thuis om de kraamzorg door te spreken. In principe vindt dat plaats rond de 35e week van de zwangerschap maar het is ook mogelijk om al vroeg in de zwangerschap een afspraak te plannen.

Wat moet ik weten over vitamine D en K?

Vitamine D is voor de opbouw van de botten en tanden. Deze vitamine wordt vanaf de 8e dag na de geboorte iedere dag gegeven totdat het kind 4 jaar is.
Vitamine K is voor de bloedstolling. Als je borstvoeding geeft, heeft je baby vanaf de 8e dag na de geboorte dagelijks enkele druppels vitamine K nodig, dit tot de baby 3 maanden is. Dit is niet nodig als je kunstvoeding geeft, hierin zit al voldoende vitamine K.