Mag ik zelf kiezen als ik kraamzorg wil van een zzp’er of van een organisatie?

Ja, je mag zelf een zelfstandig kraamverzorgende of organisatie kiezen die het best bij je wensen past. Omdat ik geen contracten heb met zorgverzekeringen, kun je het beste een restitutiepolis (vrije keuze polis of eigen keuze polis), dan heb je vrije zorgkeuze en ontvang jij van mij de factuur voor de geleverde zorg. Ik hanteer hierbij het vastgestelde NZA tarief (dit tarief wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld) De factuur kun je indienen bij je zorgverzekering. Kraamzorg wordt vergoed uit de basisverzekering. Voor iedereen is er een wettelijke eigen bijdrage van € 4,80 per uur. Afhankelijk van je verzekering wordt de eigen bijdrage voor kraamzorg geheel, gedeeltelijk, of niet vergoed. Dit is terug te vinden in de polisvoorwaarden of je kunt hierover contact opnemen met je zorgverzekering.

Wanneer kan ik mij inschrijven voor kraamzorg bij Kraamzorg Constance?

Het beste kun je je inschrijven zodra je weet dat je zwanger bent. Dit omdat ik erg veel aanvragen heb en dus snel vol zit. Omdat de kraamzorg lastig te plannen is (niet iedereen bevalt met precies 40 weken), werk ik samen met collega Anke Klerks (Kraamzorg Anke). Op deze manier kan ik de kraamzorg beter garanderen en kunnen wij voor elkaar waarnemen, bij bijvoorbeeld ziekte.. Wij komen samen voor een kennismakings-/ intakegesprek zodat je met ons allebei kennis gemaakt hebt.

Als ik borstvoeding wil geven moet ik dan een borstkolf in huis hebben?

Nee dat hoeft niet. Een kolf kun je 7 dagen per week huren. Als jullie baby geboren is, kun je beter inschatten wat je belangrijk vindt bij de aanschaf van een kolf. Ik kan je ook helpen om een keuze te maken die bij je past.

Krijg ik een kennismaking/ intake aan huis?

Ja, ik kom, samen met Anke Klerks, bij je thuis om de kraamzorg door te spreken. Wanneer de intake plaatsvindt gaat in overleg. Vroeg in de zwangerschap of later, neem contact op om een afspraak te plannen.

Wat moet ik weten over vitamine D en K?

Vitamine D is voor de opbouw van de botten en tanden. Deze vitamine wordt vanaf de 8e dag na de geboorte iedere dag gegeven totdat het kind 4 jaar is.
Vitamine K is voor de bloedstolling. Vitamine K wordt in de darmflora gemaakt. Als je borstvoeding geeft, heeft je baby vanaf de 8e dag na de geboorte dagelijks enkele druppels vitamine K nodig, dit tot jullie baby 3 maanden is. De darmflora is dan zover ontwikkeld dat er voldoende vitamine K geproduceerd wordt. Als je kunstvoeding geeft, is dit niet nodig. Hier is voldoende vitamine K aan toegevoegd.