Zorgverzekering

Vanaf 2022 heb ik geen contracten meer met zorgverzekeraars. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn en kan ik nog steeds de kraamzorg bij jullie verzorgen.

De kraamzorg in Nederland is zo goed geregeld dat meestal 100% vergoed wordt als je een restitutiepolis (een polis met vrije of eigen keuze) hebt, je hebt dat ook 100% vrije zorgkeuze.
Bij een natura polis (een polis met een basis keuze of ruime keuze) is dit 65-80%. Als je voor een combinatiepolis kiest dan heb je voor bepaalde zorg vrije zorgkeus, voor andere zorg ben je wel afhankelijk van gecontracteerde zorg.

Wat is het verschil tussen een restitutiepolis (vrije, eigen keuze), een combinatiepolis en natura polis (basis of ruime keuze)?
Bij een restitutiepolis, bepaal jij als client bij welke erkende zorgverlener jij zorg afneemt. Je hebt dus 100% vrije zorgkeuze. Je bent dus niet afhankelijk van de zorgverleners bij wie je zorgverzekeraar een contract heeft. Deze polis is vaak wat duurder voor de zorgverzekeraar omdat ze geen prijsafspraken kunnen maken met zorgverleners. Het NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) bepaalt de jaarlijkse tarieven voor de kraamzorg. Dit is ook het tarief wat ik hanteer en dus vergoed wordt door je zorgverzekering.

Bij een natura polis koopt de zorgverzekeraar jaarlijks de zorg in. Hierdoor bepaalt jouw zorgverzekeraar in grote lijnen waar en bij wie je zorg mag afnemen. Denk hierbij aan gespecialiseerde zorg, chiropractor en ook de kraamzorg.  Door contracten af te sluiten met zorgverleners weet de zorgverzekeraar wat de kosten zullen zijn voor het komende jaar en kan de premie berekend worden.

Een combinatiepolis is vooral een restitutiepolis maar bij bepaalde onderdelen in de zorg (veelal zorg in de GGZ en de langdurige thuiszorg) heb je geen volledige vrije zorgkeuze.                                 wat kraamzorg betreft heb je hierbij dus wel vrije zorgkeuze.

Een restitutie- en combinatiepolis (vrije of eigen keuze) kosten per maand vaak iets meer, maar geeft je alle vrijheid om jouw zorg naar eigen wens in te vullen. Dit geldt ook bij andere vormen van zorg.

NZA tarief van 2024
Inschrijving: €15,84
Intake bezoek: €106,91
Partus assistentie: €73,91
Partus uurtarief: €63,05
Kraamzorg uurtarief: €63,05 (incl. wettelijke eigen bijdrage van €5,10 per uur)

De tarieven van 2025 worden in november 2024 verwacht.

Mocht ik door onvoorziene omstandigheden de zorg niet kunnen verlenen dan zal mijn collega Anke Klerks (www.kraamzorganke.nl) de zorg overnemen, uiteraard word je vooraf op de hoogte gebracht. We streven ernaar om samen bij de intake aanwezig te zijn zodat je met ons allebei kennis kunt maken

Kraampakket

Vanaf 32 weken ontvang je, afhankelijk van je zorgverzekering, een kraampakket. Daarin zitten alle benodigdheden voor de (thuis) bevalling en kraambed. Als je 37 weken zwanger bent, is het handig als je de uitzet voor de baby en de thuisbevalling in huis hebt. Dit omdat je dan eventueel thuis mag bevallen.